Nedir Bu Autopilot Teknolojisi?

     Otonom araba, söylemesi bile çok hoş değil mi? Yıllardır izlediğimiz bilim kurgu filmlerinden aklımıza kazındı. Kendi kendine giden araba... Bu yazımda sizlere otonom araç teknolojisinde nereye geldiğimizden bahsedeceğim. İyi okumalar:)

 
     2019'a günler kala otonom araç teknolojisinde neredeyiz, bakalım.    Tesla Motors'un otonom araç kapsamındaki çalışmalarından bahsedeceğim.    Araçların kendi kendine gitmesi için gerekli olan bazı donanımlar var. Bunlar: gelişmiş gps -ki bu gps'ler bizim navigasyonda kullandığımız gps'lerden farklı olarak yolun hangi şeridinde olduğunuzu görecek kadar hassas- , radar, 360 derece ultrasonik sensörler, kameralar...    Bu donanımların yanı sıra araç üreticilerinin autopilot hizmeti verirken, kullanıcıların daha sağlıklı deneyim elde edebilmeleri için bütün yolların bulunduğu, her gün o yollardan geçen insanların o yoldan geçiş şekilleri ile güncellenen serverları var. Bu serverlar, araçların autopilot ile giderken o an donanımı ile oluşturduğu bilgiler ile önceki deneyimlerden kalan bilgileri karşılaştırarak o an için en iyi kararı vermesine yardımcı oluyorlar. Tabi bunda aracın içindeki güçlü bilgisayarın payı da büyük.   
     Tesla Motors bu otonomlaşma sürecinde kendini çok cesaretli bir biçimde öne atan başarılı bir otomotiv şirketi. Hani derler ya "düşe kalka öğrenir" diye, Tesla Motors bu yola düşmeyi de göze alarak girdi. Otonomlaşmak için gerekli donanımı olan araçları piyasaya çalışma prensibini yukarıda anlattığım Autopilot 2.0 ile sürdü. Bu sistem zamanı geldiğinde, yazılımı güvenilebilecek kadar geliştiğinde ve gerekli izinler alındığında bir yazılım güncellemesi ile otonom olarak gidebilmeye imkan sağlayacak. O güne kadar Tesla Motors, araçlarına sunduğu Autopilot özelliği ile kendi otonomlaşma sürecine de yardımcı olacak. 


  
    “Kaydettiğimiz gelişmeler beni gerçekten çok heyecanlandırıyor ve inanın bana ben heyecanlanıyorsam bunu ilk kez görecek olan diğer insanlar havaya uçacaktır. Düşündüğünüzden de yakında...”   Elon Musk







Yorumlar

Popüler Yayınlar